Tuesday, September 9, 2014

TEKNIK MEMASARKAN SAYUR KAMI

Pada peringkat awal kami menceburkan diri dalam perniagaan pertanian, kami tidak mengalami masalah yang besar dari segi pemasaran kerana latarbelakang pengurus kami adalah seorang eksekutif pemasaran dalam pelbagai bidang. Cabaran kami lebih kepada bagaimana nak menghasilkan tanaman dan produk tani yang baik. Tapi selepas beberapa tahun melalui proses berkebun akhirnya cabaran tersebut dapat di minimumkan. Selama 4 tahun berkecimpung dalam bidang pertanian ni, banyak kami temui sahabat handai yang berminat nak ceburkan diri dalam pertanian. Setiap dari mereka pasti ada persoalan utama yang ditanya iaitu berkaitan dengan pasaran produk kebun.

Kami nak kongsi sikit step pasaran yang kami guna sejak dulu dan Alhamdulillah ia tidak mengecewakan. Untuk perhatian semua, kami memulakan langkah pemasaran sejak dari hari pertama kami menyemai benih, kami tidak menunggu sehingga saat nak menjual baru kami mencari pasaran. Perkara asas yang perlu ada dalam diri pekebun ialah keinginan untuk berjaya. Berjaya boleh ditafsir dalam pelbagai sudut tapi basicnya mesti ada keinginan tersebut. Step seterusnya ialah senaraikan lokasi yang boleh dijadikan sasaran jualan. Step ni boleh dibuat dengan mengadakan survey di sekitar lokasi yang berdekatan dengan kebun seperti kedai pemborong sayur, hyper market dan pasar-pasar borong yang paling dekat. Ketika buat survey, kami akan dapatkan semua contact number  prospek sebagai rujukan. Ketika meminta contact number selalunya kami akan guna skrip atau dialog yang sama iaitu :
" Salam tuan, kami ada kebun sayur (sebut jenis komoditi), boleh tak kalau kami nak jadi pembekal kepada kedai@syarikat tuan?" selalunya dia akan tanya
"sayur apa yang awak keluarkan sekarang?"
jawapan kami selalunya "belum keluar lagi, tapi kami tengah survey market je dulu, jangkaya dalam 1 bulan lagi (depend on status kebun masing2)"
dan jawapan selalunya "ok" atau "nanti ada barang baru call la".

Perbualan selalunya tak berapa friendly (maklum la orang pasar) tapi nanti bila kita dah start membekal, semuanya akan ok. Step seterusnya ialah ketika kebun telah mengeluarkan hasil. Pada step ini, hubungi setiap kedai tadi dan tanyakan jika boleh kita bekalkan sayur kepada mereka atau tidak sekali lagi (sebab masa survey kita dah tanyakan soalan tersebut). Ambil jumlah order yang mereka mahukan dan mula lah membekal. Jika pengeluaran kita tinggi dan kita tidak memiliki kenderaan untuk membawanya, step seterusnya ialah dengan mencari kenderaan untuk menghantar, samada kita beli ataupun kita sewa. Seperti kami, menyewa lori dari pemilik lori adalah pilihan yang paling mudah. Selalunya pembawa lori ni akan caj mengikut kepada kadar trip, bukan pada kadar berat, jadi kita boleh anggarkan kos kita dengan mudah, tapi kelemahannya ialah, kita tak boleh hantar kuantiti sikit, kena kuantiti yag banyak baru berbaloi. Jadi dengan memastikan penghantaran yang konsisten dan stabil, setakat ini kami dengan mudah dapat memasarkan produk tani kami.

Sekian Terima Kasih.

Thursday, July 24, 2014

JUS TIMUN SEGAR


Kami membekal jus timun segar sedia untuk diminum.
Sebotol bersaiz 350ml dijual dengan harga RM 2.00.
Kami juga jual secara borong dengan harga yang lebih menarik.
Untuk penghantaran jauh dari lokasi kami berada kami akan guna perkhidmatan bas.
Kami akan bungkus menggunakan tong putih polysterine yang kami letakkan ais agar kesegarannya berkekalan sehinggalah ia sampai ke lokasi tuan/puan. Caj penghantaran akan ditanggung oleh pembeli dan kami akan tanggung kos pembungkusan.

Sebarang pertanyaan sila hubungi kami di nombor yang tertera di dalam Ikalan diatas. Sekian.

Sunday, June 22, 2014

Pengiktirafan Benih JNP-C01

Berkesempatan bertemu dengan jururunding fertigasi gantung Encik Mustafa Kamal yang merupakan pelanggan tetap benih JNP-C01. Beliau mengiktiraf bahawa benih tersebut memberi pulangan yang sangat baik melalui penghasilan buah yang banyak. Untuk semusim penanaman, secara purata perolehannya adalah 5kg sepokok. Beliau begitu gembira dan telah mengesyorkan supaya benih tersebut di guna pakai oleh pekebun-pekebun yang lain.


Monday, June 2, 2014

PANDUAN RINGKAS PENANAMAN TIMUN CARA FERTIGASI GANTUNG




Berikut adalah preview untuk booklet kami yang terbaru. Booklet ini kami namakan "Panduan Ringkas Penanaman Timun Cara Fertigasi Gantung". Kami ingin memberikan secara percuma! dan kepada sesiapa yang berminat, sila berikan butir maklumat anda ke email kami, atau wassap atau SMS atau boleh terus telefon ke person incharge kami dan kami akan berikan pautan booklet ini untuk di muat turun. Segala butiran ada dinyatakan diatas.

Download disini Panduan Ringkas Penanaman Timun Cara Fertigasi Gantung
Jika sudi, sila berikan no utk dihubungi atau facebook ID atau email di ruangan comment dibawah. (Tak wajib, terpulang kepada yang sudi) ataupun boleh add saya di facebook Shah Ar-Razi. Sekian terima kasih.